Bæredygtig

Sådan skaber vi i fællesskab en mere bæredygtig fremtid

n14

Bæredygtighed er efterhånden et begreb, som de fleste af os kender og forstår. Men hvor mage af os, gør rent faktisk noget for at støtte op om det? Og måske gør man en indsats uden egentlig at tænke over det? Alt det kan du blive klogere på i næste afsnit, hvor vi kommer med gode forslag til at leve mere bæredygtigt.

Bæredygtighed i praksis

Bergebet bæredygtighed, er et  begreb som dækker over mange ting. Selv små daglige ændringer  i  hverdagen, kan nemlig være bæredygtige. Rigtig mange af os køber ind på daglig basis, eller i hvert fald flere gange  ugen. Start med altid at medbringe dit eget indkøbsnet, i stedet for at bruge penge på dyre plastposer som i øvrigt belaster miljøet.

Køb med fordel ind efter en nøje konstrueret madplan, så du undgår madspil. Madspil er nemlig en af dit helt store syndere, når vi taler miljø. Derudover er det også en klar fordel at købe lokalt, da du på den måde er med til at eliminere transport som fly, skibe og biler der fragter madvarer fra den ene ende af verden til den anden – et kæmpe ressourcespil.

Endelig kommer du i bæredygtighedens ånd også langt med at vælge økologiske og eller fairtrade produkter. Sidstnævnte er produkter, der stiller en garanti for at de er produceret under gode fair arbejdsforhold med omtanke for klimaet.

Hvis du synes det er svært at få råd til økologi og fairtrade i madbudgettet, så kan du heldigvis nemt og sikkert tage lån i dag.

Små vaner gør en stor forskel

Som sagt er det ofte blot små justeringer i hverdagen, der kan gøres vores alles verden til et grønnere, bedre og mere bæredygtigt sted at leve.  Sorter dit affald, så pap er for sig, glas er for sig og husaffald for sig. Sluk altid lyset efter dig og undgå at tage alt for lange varme bade.

Tag cyklen fremfor bilen, og benyt med fordel fælles kørselsordninger eller kollektivtrafik. Husk på at jordens ressourcer er knappe og derfor ikke vil kunne slå til for evigt. En tanke der kan få de fleste af os til at ændre vaner, er tanken om hvilken verden det er, vi efterlader til vores børn og børnebørn.

Genbrug – godt både for miljøet og pengepungen

Genbrug er heller ikke et nyt begreb, ikke desto mindre er det effektivt. Ved at dyrke en cirkulær økonomi, altså hvor vores forbrugsvarer går i ring og bliver genbrugt, passer vi yderligere på vores klima og miljø.

Shop med fordel møbler,  tøj  og legetøj second hand – du sparer penge og miljøet bliver skånet for produktionsbelastning. Meget legetøj er tilmed blevet brugt så kort tid, at det nærmest fremstår som nyt.

Tænk over det næste gang du går på udkig efter noget nyt til hjemmet, garderoben eller børneværelset. Vi kan altså alle gøre noget godt for miljøet samtidig med, at vi gør noget godt for vores egen økonomi. Det må jo være en win-win? Hvis vi hjælpes ad, er der en lys fremtid vores vores planet.

 


Artiklen er udtryk for skribentens personlige indhold og indeholder ikke redaktionelt stof.