Klima

Pas på vores verden

n14

Ordet bæredygtighed har efterhånden fået en stor plads i vores verden, og det skal vi være glade for. Vi har kun den ene jord som vi lever på lige nu, og den skulle helst ikke ødelægges af alle os mennesker.

Hvad betyder bæredygtighed?

Ordet bæredygtighed var noget der kom frem tilbage i 1980´erne. Det er derfor stadig et ”forholdsvis” nyt begreb. At noget er bæredygtigt betyder grundlæggende at opfyldelsen af nulevendes behov ikke må være på bekostning af de kommende generationers behov. Det betyder altså vi skal leve på en måde der ikke vil komme til at gå ud over vores børn, børnebørn, tipoldebørn osv. Dette gælder både i naturen, økonomien, kulturen, dyrelivet osv.

Bæredygtighed I hverdagen

Hvis vi alle løfter i flok er vi stærkere og så kan vi gøre en forskel. Derfor er der også små ting du kan gøre i din hverdag så du får et mere bæredygtigt liv, og passer på den jord vi har, og måske inspirere dem omkring dig til at gøre det samme, og sådan kan en bæredygtig livsstil sprede sig.

Måske er du lige nu på udkig efter den eneste ene og har tilmeldt dig på diverse dating sider for at få hjælp til at finde den rette. Måske kan du finde en, der tænker som dig, eller i hvert fald er klar på at leve et bæredygtigt liv sammen med dig. Du kan med fordel tilføje i din profiltekst at bæredygtighed er noget du går op i, sådan at du sikrer at den person du finder sammen med også er klar til at tage ansvar for vores jord.

Køb økologisk og spring kødet over engang imellem

Når man producere en økologisk vare tænker man på miljø, natur og dyr. I Danmark har vi haft økologiske varer i supermarkederne siden 1982, og der er heldigvis flere og flere der køber det. Der er dog mange der klager over at økologisk kød er meget dyrt, og jo det koster da også mere.

ko_kalv_klima_kød

Derfor kan du vælge at tage en dag eller to om ugen hvor du slet ikke spiser kød. Når du så spiser kød kan du vælge økologisk kød hvor du ved at det er produceret på en ordentlig måde og at dyret har haft et ordentligt liv.

Overvej før du køber

Mange mennesker har et stort overforbrug af eksempelvis tøj. Næste gang du står i shopping centeret, så overvej lige engang om du i virkeligheden har brug for den bluse. Prøv at gå dit tøj igennem og se hvor meget du faktisk har. Det du ikke har brug for skal du ikke smide ud, men i stedet aflevere i en genbrugsbutik, eller give væk til andre der kunne få brug for det.

Sorter dit skrald

Du skal sortere dit skrald, og ikke bare smide det hele i en skraldespand. Mange kommuner har delt grønne kurve ud hvor dit madaffald skal smides ud, dette kan f.eks. bruges til at udvikle biogas. Dit plastik skal også sorteres, og glasaffald skal smides på genbrugspladsen eller i en flaske container.

Større tiltag

Klima_grønd_energi

Der er selvfølgelig også større tiltag som vi hver især bliver nødt til at tage på et tidspunkt, men som vi ikke lige kan ændre på dag til dag. Eksempelvis bæredygtigt byggeri.

De nye huse der bygges skal gerne bygges af bæredygtige materialer og have et reduceret energi og ressourceforbrug. Danmarks mest bæredygtige hus finder man i Rodskov ved Århus. Her udnyttes regnvandet i toilettet, vaskemaskinen og til at vande udenfor. Huset opvarmes af en varmepumpe. Skiferbeklædningen på facaden er af et materiale der ikke skader naturen, både i produktionen og i anvendelsen.

 


Artiklen er udtryk for skribentens personlige indhold og indeholder ikke redaktionelt stof.