Frugt_natur_klima_æbletræ

Plant et æbletræ, og bliv klimakriger i baghaven

n14

Selvom vi efterhånden er rigtig mange, der godt ved, at vi skal have ændret kurs, når det kommer til klimaet, så er det svært for alvor at får gjort noget ved det. Man kan føle sig magtesløs som lille individ i et stort system, der aldrig lytter.

Hvis alle tænker sådan, når vi imidlertid aldrig ret langt i kampen for et bedre klima, og det er derfor vigtigere bare at gøre et eller andet. Det kunne for eksempel være at plante et par æbletræer i baghaven.

Vi ved sikkert alle sammen, at jo flere træer, og planter i det hele taget, vi har til at stå, som kan absorbere kuldioxid, jo bedre er det. Ved bare at plante et par træer i haven, kan du altså være klimakriger på din helt egen måde.

Derudover kan æbletræer også være rigtig gode for det nærmiljø, de står i. De få æbler der falder til jorden og bliver ormædte, er nemlig med til at gøre jorden under bedre og mere muldet. Det giver bedre vækstbetingelser for både æbletræet selv og eventuelt også de andre planter, du har til at stå i haven.

Slutteligt kan det også gøre noget godt for fødevare produktionen, hvis flere begynder at dyrke for eksempel æbler. Hvis du og andre har et par æbletræer til at stå i haven, så I ikke behøver at købe æbler i supermarkedet, så sparer vi i sidste ende rigtig mange giftstoffer og rigtig meget emballage og fødevaretransport.

Frugt_natur_klima_æbletræ

Et godt samlingspunkt for familien

Et æbletræ eller to i haven kan dog også være meget andet og mere end bare et privat forsøg på at gøre klimaet og vores jord til et bedre sted at være. Det kan også være et enormt godt samlingspunkt for dig og resten af familien.

Dette gør sig specielt gældende, hvis I har børn i familien. Børnene vil elske at være med til at grave hullerne til æbletræerne, passe og vande dem undervejs for til sidst bogstaveligt talt at kunne smage frugten ag deres eget arbejde.

Det er faktisk også en proces, de kan lære rigtig meget af. Du kan med fordel tage udsæt i jeres æbletræer og lære dem om, hvorfor træerne egentlig har brug for både vand og sol samt god jord. Det er også en oplagt mulighed til at give dem indsigt i, hvordan den mad, som de spiser hver dag, går fra jord til bord.

Selvom der ikke nødvendigvis er små børn i husholdningen, så kan æbletræerne dog sagtens blive et godt og produktivt samlingspunkt for alle husstandens medlemmer. Det er en god undskyldning for at komme en smule ud i haven og nyde vejret og hinandens nærvær.

Desuden opdager mange, at de egentlig rigtig godt kan lide at passe planter, og at deres fingre måske er lidt grønnere end først antaget, når de først får anskaffet sig et par æbletræer til haven. Hvis du føler dig bidt af ideen om æbletræer i havn, så se her, hvor du kan læse mere om de forskellige æblesorter, lære om det spændende ved æbletræer og endda købe dit eget æbletræ.

Lav jeres helt egen æblesort

Hvis I føler, at I har haft oplevelsen med traditionelle æbletræer, så kan I også prøve at udfordre jer selv ved at krydsbestøve to forskellige æbletræer, og derved lave jeres helt egen æblesort, som i kan smage på ved sæsonens slutning.

Frugt_natur_klima_æbletræ

Processen er egentlig ganske simpel. Det kræver bare, at du har to forskellige typer af æbletræer. Derefter tager du støvdragere fra det ene træ, og giver dem så tørre betingelser, at de frigiver deres pollen. Derefter kan denne pensles på det andet træs blomster.

Hvis bestøvningen er succesfuld, så er der intet andet for end at vente og se, om krydsningen er en succes, og om æblerne faktisk smager godt. Selvom æblerne ikke ligefrem er velsmagende, er krydsningen dog ikke dødsdømt.

Der kan være mange grunde til, at høsten ikke blev præcis som den skulle. Selv med knap så velsmagende æbler, er der dog mange muligheder. Du kan lave marmelade eller måske en god gammeldags æblekage.

 


Artiklen er udtryk for skribentens personlige indhold og indeholder ikke redaktionelt stof.