Der er mange måder, hvorpå man kan spare på både pengepungen og forskåne miljøet. Et af de steder, hvor det virkelig batter, er på varmeregningen. Et af de steder, hvor vi belaster miljøet meget, er ved den energi, der skal bruges til at opvarme vores huse. I denne artikel vil du finde gode råd til, hvordan du kan spare på energien og samtidig få mere luft i økonomien.
Isolering af ydermure
Som mange ved, så har isolering af huset meget at sige i forhold til mængden af den energi, der skal bruges for at holde huset varmt. Derfor er der rigtig mange danskere, der vælger at efterisolere hulrummet i ydermurene. Som mange ved, så vil varmen naturligt gerne stige opad. Derfor kan det være en god idé også at kigge opad, når boligen skal have optimeret sit energiforbrug.
Isolering af taget
Lige som murene holder bedre på varmen, når de bliver isoleret bedre, så gælder det samme for taget. Sørg derfor for at have en god isolering her også, så varmen ikke har så nemt ved at fise ud. En måde, hvorpå du nemt kan se om dit varmeudslip er meget kritisk, er ved at studere dit tag udvendigt om vinteren, efter sneen er faldet.
Bliver sneen liggende, når temperaturen er omkring de 0 grader, så behøver du ikke at være lige så nervøs, som hvis sneen ikke bliver liggende på dit tag. Det betyder nemlig, at der slipper så meget varme ud, at det simpelthen smelter sneen.
Der kan dog også sagtens være tale om et stort varmeudslip, selvom sneen ikke smelter. Dette er et eksempel på et ekstremt tilfælde, men ikke desto mindre en realitet for mange danskere. Selv de små forbedringer har noget at sige, såsom eksempelvis lige 5 eller 10 cm. Ekstra isolering af taget.
Utætheder i taget
Når vi nu er ude og bruge ekstreme eksempler, så er der andre faktorer, der kan spille ind på varmeregningen – ud over selve isoleringen af taget. Mange danske huse har nemlig nogle utætheder i taget eller gab, hvor vinden uhindret kommer ind. Og netop dette med vinden har meget at sige. Kommer vinden først susende ind under taget, så vil den virke kølende på boligen og dermed skal der skrues ekstra meget op for radiatorerne eller gulvvarmen for at holde en normal temperatur indenfor.
Det betaler sig at få fikset taget
Har du nogle steder, hvor du kan fornemme, at vinden suser ind, så kan det derfor godt betale sig at få nogle professionelle ud for at kigge nærmere på taget. Det er selvfølgelig en udgift, hvis der skal laves noget på taget, men det kan ses som en investering, der hurtigt tjener sig selv ind igen, da det vil mindske energiforbruget og dermed varmeregningen.
Det kan måske være, at der er noget fuglespær, der skal udskiftes eller tagryggen trænger til en kærlig hånd. Det behøver altså ikke at være store projekter, før det sparer penge på sigt. Til gengæld vil de større forbedringer ofte give et endnu bedre resultat på varmeregningen.
Har du mistanke om, at der slipper for meget varme ud eller at din varmeregning er for høj, så er det værd at få givet taget et professionelt eftersyn.
Artiklen er udtryk for skribentens personlige indhold og indeholder ikke redaktionelt stof.