strygebræt strygejern

Hvad er der ikke at elske ved strygning?

n14

Hvem elsker ikke at stryge? Nej helt ærligt, du tror det måske ikke. Men der er faktisk mange mennesker der godt kan lide at stryge. Strygning kan have en beroligende og afstressende virkning. Det er ligefrem meditativt. Du tror det ikke? Prøv selv.

Det kræver bare at du frigør dig fra indgroede opfattelser og ser på strygning med helt nye øjne. Og så er det bare frem med strygebræt og dampjern. Lad din strygning dampe med mindfulness og du vil se verden med helt andre øjne.

Børn elsker at stryge. Et hvæsende, dampspyende strygejern er både lidt uhyggeligt men også vildt spændende. Det er selvfølgelig ikke helt ufarligt. Ikke så få husbrande er startet af glemte strygejern. I dag har alle strygejern en både temperatur- og tidsstyret selvsluk mekanisme.

Men strygejern skal alligevel behandles med respekt og omhu. Især når børn er i nærheden.
Ikke kun strygejernets varme metal kan give slemme brandsår. Også dampen er farlig, især for sart barnehud.

strygebræt strygejern

Gode råd når du skal vælge et strygebræt

Strygejernet er kun den halve sag. Uden et godt strygebræt er verdens bedste strygejern ikke til megen nytte. Teoretisk set kan du godt stryge på spisebordet. Eller på toppen af et bryggers møbel. Eller en hvilken som helst flad overflade. Bare den ikke smelter ved de temperaturer den udsættes for.

Men sjovt bliver det ikke, og ej heller effektiv. Et godt strygebræt gør en kæmpe forskel for din strygningsoplevelse. Især når den skal være meditativ.

Et strygebræt er mere end bare en overflade. Den skal både have en vis blødhed, men også være hårdt nedenunder. Stål i vat, kalder kineserne princippet for. Af stål behøver strygebrættet imidlertid ikke være.

De fleste strygebrætter har en kerne af træ. Men det er også vigtigt at overfladen både er isolerende og reflekterende for varmen. Isolerende, for ikke med tiden at ødelæge træstrukturen. Reflekterende, fordi det giver en bedre strygeeffekt når varmen kastes tilbage i tøjet. Så bliver tøjet varmet op både oppe- og nedefra.

Strygning og bæredygtighed

Strygning bruger faktisk en hel del energi. Derfor bør du altid overveje om det virkeligt er nødvendigt at stryge. Meget af vores moderne tøj er faktisk lavet af materialer der slet ikke har brug for strygning.

Hvis du alligevel mener at du ikke kan lade være med det, så har du også den mulighed at du køber bæredygtig el. Det koster faktisk ikke engang ekstra når du fx køber det igennem Vindstød.

vindkraft

Størrelse og form

Strygebrætter kommer i forskellige udgaver. Fritstående, indbyggede, sammenklappelige, nedklappelige mm. Der findes også forskellige former til forskellige strygeformål. Ærmer har brug for smalle strygebræt.

Store jakker har brug for brede overflader, ellers kan det være svært at undgå folde og rynker. Der findes også specielle strygebræt former til specielle formål. Men normalt er et strygebræt ca. 1,0 – 1,75m langt, 30 – 35 cm bredt og med en højde på 80 – 95 cm.

Det er vigtigt at du finder et bræt der passer til din kropsbygning. Især højden er vigtig. Er strygebrættet for lavt, kan det give dig en rygskade. Strygning lyder ikke særligt rygbelastende. Men med et strygebræt i den forkerte højde bliver det det. En diskus prolaps kan nemt ske med den slags forkert belastning. Det kan spolere din livskvalitet resten af livet.

Stabilitet vs vægt

Noget andet som er ekstremt vigtigt, er stabiliteten. Det er simpelthen pisseirriterende at stryge med et bræt der vakler og truer med at vælte. Så fløjter strygeglæden sig hurtigt en march. Og meditationen også. Det er ikke sjovt at være mindful over noget der stritter imod.

Jo tungere strygebrættet er, jo mere stabil vil det også være. Men i de fleste tilfælde skal du flytte det, både før og efter brug. De fleste strygebrætter er tilmed klapmodeller.

Derfor vil det i praksis altid være et kompromis mellem vægt og mobilitet.

pære

 


Artiklen er udtryk for skribentens personlige indhold og indeholder ikke redaktionelt stof.