Natur

Sådan kan du leve en mere bæredygtig livsstil

n14

Bæredygtighed fylder i fortsat højere grad på dagsordenen – og med god grund. Meget tyder nemlig på, at vi allerede nu mærker klimaforandringerne finde sted i form af ændrede vejrforhold kloden over. Skal vi nå at ændre på udviklingen i tiden, inden konsekvenserne bliver for uoverskuelige, skal vi handle nu.

Denne handling skal finde sted kollektivt, men der er også meget, du selv kan gøre for at komme til at leve mere bæredygtigt og inkorporere mere bæredygtighed i dine hverdagsrutiner.

Få råd til at leve mere bæredygtigt

Selvom der er kommet flere bæredygtige alternativer til, som samtidig tilgodeser økonomien, er det generelt set ikke billigt at omlægge sin livsstil til en mere bæredygtig en af slagsen. Derfor kan det være en god idé at overveje, hvordan man kan skabe mere rum i sin økonomi, så man får råd til at omstille sig.

Den mest umiddelbare mulighed for at skabe rim i økonomien er at tage et løn – enten på traditionel vis i banken eller online. Men der findes også andre mindre udbredte, men lige så smarte måder at skabe økonomisk råderum på.

Penge_investeringer

Overvej eksempelvis at oprette en aktiesparekonto og få glæde af de nye regler på området, som giver dig en større gevinst ved at benytte dig af muligheden. Træffer du fornuftige økonomiske valg, kan du komme til at leve bæredygtigt uden at sætte økonomien over styr, hvilket naturligvis er den klart mest holdbare løsning i det lange løb.

Mere genbrug

At omlægge sin livsstil kræver først og fremmest, at man omlægger sin tankegang og sine daglige rutiner. En bæredygtig livsstil kræver en bæredygtig mentalitet, hvor et hensyn til miljøet indgår naturligt og næsten ubevidst i ens handlinger.

Et sted der er relativt nemt at sætte ind, men som for nogle måske kræver en ændring i mentalitet, er graden til hvilken, man genbruger. Dette gælder både, når man selv skaffer sig af med forskellige ejendele, skrald og lignende, men også når man selv handler og forbruger.

Natur_dyrkning

Tænk for eksempel både i at sende dit tøj til genbrug frem for at smide det ud, i at sortere dit affald korrekt og så videre. Men tænk også på i højere grad at købe tøj og ting i genbrugsforretninger eller på nogle af de mange hjemmesider, der i dag findes, som er skabt netop til at gøre det nemmere at købe secondhand eller bytte ejendele med andre.

Skær ned på kødet

Flere og flere vælger kødet fra i deres spisevaner. Selvom du måske ikke behøver at fjerne kød helt fra dine spisevaner, kan det hjælpe miljøet meget, at du skærer betydeligt ned på det. Især oksekød er en miljøsynder, men også andre former for kød er skadeligt for miljøet.

Forsøg derfor at spise flere vegetariske retter. I Danmark spiser vi generelt ret meget kød, og for manges vedkommende vil det derfor også være et betydeligt indgreb i hverdagsrutinerne at skære ned på kødforbruget. Men gør du det, gør du ikke kun miljøet en tjeneste, men også dit helbred.

Vi har nemlig generelt set ikke godt af at spise så meget kød, som mange af os gør, og der er således mere end en god grund til at overveje at skære ned på kødet.


Artiklen er udtryk for skribentens personlige indhold og indeholder ikke redaktionelt stof.