træer

Få en mere bæredygtig hverdag

n14

Der er i øjeblikket stort fokus på miljø, bæredygtighed og økologi, og verden er begyndt at få øjnene op for, hvordan vores daglige valg påvirker jorden og den natur, vi bevæger os rundt i. Derfor er der også flere og flere, der begynder at ændre deres vaner, så deres hverdag kan blive mere grøn og bæredygtig i kampen for at få klimaet på ret kurs igen.

Mindre plastic

Plastic er én af de værste syndere, når det kommer til forurening – og vi har desværre fået øjnene op for det alt for sent. Havene flyder i plastic, og hver eneste dag hældes der mere plastic i havene, ligesom plastic afbrændes for at komme af med det. Sandheden er nemlig, at plastic aldrig forgår. Så jo mere plastic, vi producerer, jo mere kommer vi til at drukne i plastic.

Det er nemt at undgå plastic i hverdagen. Medbring en mulepose, når du køber ind. Undgå engangsservice og brug i stedet rigtigt bestik og tallerkner. Køb frugt og grønt i løssalg. Frys madrester ned i bøtter i stedet for poser. Køb affaldsposer lavet af genbrugsmateriale.

Alle led er forholdsvist nemme ting at inkorporere i din hverdag, og det er hverken dyrere eller mere besværligt – snarere tværtimod.

Gør dit hjem bæredygtigt

Få en bygningssagkyndig ud og gennemgå dit hus og se, om der er nogle måder, hvorpå du kan gøre ejendommen mere energivenlig. Udskift for eksempel dine vinduer til nogle mere energivenlige af slagsen, hvis de eksisterende ikke kan holde på varmen. Sørg også for at din isolering under taget er i top, så varmen ikke siver ud under taget.

Sørg også for at få oprettet affaldssortering, så det meste af det, du smider ud, kan genanvendes til andre formål. Sorter pap, papir, mad, plast, batterier og metal i separate beholdere. Sørg også for enten at sælge gamle møbler, tøj og så videre, når du ikke bruger det længere, eller sæt det ud på gaden og opfordre folk til at tage det, de kan bruge. På den måde gør du op med hele den brug-og-smid-væk-kultur, der har eksisteret i årevis.

Kør miljørigtigt

Én af de helt store miljøsyndere er bilen – i hvert fald hvis du kører i en, der bruger benzin eller diesel. Når det er tid til at udskifte bilen alligevel, så overvej at gå efter en elbil i stedet. Elbilen har et genopladeligt batteri, og du skal derfor hverken bruge penge eller Co2 på benzin og diesel. De fleste elbiler er 80% opladet fra tomt batteri efter kun 30 minutter. Du sparer penge på den lange bane, og du skåner miljøet for exceptionelt store mængde Co2.

Elbiler er ikke billige, så det er muligt, at du er nødt til at optage lån eller kviklån for at kunne anskaffe dig én. Det vil til gengæld være hver en krone værd.