miljø

Gør dine investeringer og aktier grønnere

n14

Bæredygtighed er noget, der i den grad er på dagsordenen i dag. Privat går vi ind for genbrug, bæredygtige produkter, madspildsstop og en grønnere livsstil, og mange virksomheder går også ind for en mere miljøvenlig og bæredygtig model. Hvad mange ikke tænker over er, at deres aktier og investeringer også kan blive grønnere med visse redskaber.

 

Bæredygtige beslutninger til hverdag og til din portefølje

Det er meget oppe i tiden at tænke bæredygtigt, og flere og flere tager bæredygtige beslutninger i forhold til mange aspekter af deres liv. Det kan være i ens valg af dagligvarer i supermarkedet, eller hvis man vælger at skære ned på kødforbruget, og måske endda blive veganer. Det kan også være, at man vælger at flyve mindre, gå i genbrugsbutikker, begrænse mængden af affald, stoppe madspild, m.m.

tal

Det er de færreste, der tænker over bæredygtighed, når det kommer til investeringer, aktier og ETF’s. Men det kan godt lade sig gøre at have fokus på bæredygtighed, og sammensætte en portefølje, der fokuserer på miljø, klima og en bedre verden.

 

Der findes forskellige metoder til at måle aktier, investeringer eller ETF’s bæredygtighed. En af de mest kendte er ESG, som står for Environmental, Social and Governance. Der er tale om et tredelt fokus, når man undersøger en virksomhed. Environmental ser på i hvor høj grad virksomheden går ind for naturbeskyttelse. Social tager et kig på virksomhedens forhold til dens stakeholders. Både de ansatte, kunder, leverandører og i det hele taget samfundet. Governance beskæftiger sig med lederne, både internt og eksternt, og hvordan denne fungerer i virksomheden.

 

Metoder til at måle bæredygtighed

Man kan også tage et kig på CDP (kort for Carbon Disclousure Project). Der er tale om en nonprofitorganisation, der ranker virksomheder alt efter, hvad de gør for at have en positiv indvirkning på miljøet. De har fokus på at gøre miljørapportering til noget, som alle virksomheder bør tage som en selvfølge. Deres rating går fra F til A+.

natur

Hvis man synes om ideen om at bruge et ratingsystem til at sammensætte ens portefølje, så kan Morningstar Sustainability Rating også anbefales. De har udviklet et system, der rater fonde alt efter hvor bæredygtigt de investerer. I denne bedømmelse medtager de også faktorer som hensyn til miljøet og de ansattes velbefindende. Deres system bruger globusser, hvor dem med den højeste rating får 5 globusser.

 

Det bør dog nævnes, at der visse svagheder i, hvordan disse bæredygtigheds-ratings tildeles. Der tages f.eks. ikke hensyn til, om en fond tager et aktivt valg om at fravælge selskaber, der producerer alkohol, eller har store udslip af kuldioxid. Det er også hovedsageligt de store selskaber, der undersøges, hvilket efterlader meget at komme efter, når det kommer til de mellemstore virksomheder.

 

Selv om der er et ønske om en bæredygtig portefølje, så bør man stadig have risiko og afkastpotentiale i tankerne. Man skal stadig tjekke aktiekurser. Hvis afkastet er for lille, eller risikoen for høj, så er det altså lig med en dårlig investering. Det er en bedre mulighed for mange, at tilpasse porteføljen lidt efter lidt, så den balancerer med den risiko, virksomheden kan tillade sig.

 


Artiklen er udtryk for skribentens personlige indhold og indeholder ikke redaktionelt stof.