vindenergi

Store teknologiske opfindelser gennem tiden

n14

Klima og bæredygtighed er ofte på dagsordnen i nutidens politiske debatter. Mens nogle politikere taler for, at vi skærer ned på vores CO2-udslip ved at ændre måden, vi lever på, er andre fortalere for, at vi arbejder for at udvikle nye teknologier, der kan gøre den måde, vi lever på nu mere bæredygtig. Nogle gange kan sådan teknologi virke langt borte og som noget, der hører en fjern fremtid til. Men så kan det være opmuntrende at se på nogle af de store teknologiske opfindelser, man har gjort gennem tiden – på tidspunkter, hvor også det syntes umuligt. Lige fra telefonen til internettet – banebrydende teknologiske opfindelser har ændret vores måde at leve på flere gange i historiens løb.

solenergi

Telefonen

Telefonen er om muligt en af de opfindelser, som har ændret dagligdagen mest for flest mennesker. Telefonen skabte helt nye muligheder for kommunikation med en hastighed, som på daværende tidspunkt ellers syntes umuligt.

Telefonen blev opfundet af den italienske opfinder Antonio Meucci, selvom den skotsk-amerikanske opfinder Alexander Graham Bell i mange år har været anerkendt for opfindelsen – faktisk helt indtil 2002. Alexander Graham Bell søgte i 1976 om patent på det, der angiveligt var verdens første telefon. Siden da har telefonen spillet en fortsat større rolle i samfund over hele verden. Læs mere om telefonens opfindelse her. Den revolutionerede måden man kommunikerede på, og da der siden kom mobiltelefoner til, gjorde det kun telefonens betydning større. I dag har de fleste smartphones, der ikke alene indeholder telefonens klassiske egenskaber, der tillader at foretage opkald og kommunikere via lyd på stedet, men også indeholder en lang række øvrige egenskaber. Disse øvrige egenskaber er blandt andet muligt på grund af opfindelsen af internettet.

Internettet

Når vi i dag snakker om internettet, taler vi om World Wide Web (www), som stammer fra 1994. Men selve teknologien bag internettet stammer fra længere tilbage i historien. I løbet af 1960’erne begyndte man at mærke behovet for et netværk, der kunne muliggøre kommunikation på anden vis, end telefonen tillod. Det førte til etableringen af APRANET (Advanced Research Projects Agency Network), som er forgængeren til World Wide Web. Man formåede i 1969 for første gang at etablere en stabil forbindelse mellem to computere ved hjælp af APRANET. I starten var kun ganske få computere tilknyttet forbindelsen – dels fordi processen var kompliceret og teknologien endnu ikke stabil, og dels fordi kun ganske få computere eksisterede på daværende tidspunkt.

pærer

Siden man for første gang etablerede en forbindelse mellem to computere, har man udviklet på teknologien, hvilket har resulteret i, at vi i dag næsten alle har adgang til internettet firetyve timer i døgnet. Når vi ikke har vores smartphone lige ved hånden, har vi en computer eller en tablet i nærheden, som gør, at vi altid nemt og hurtigt kan oprette forbindelse til internettet. Denne teknologi har i sandhed ændret måden, vi lever på. I dag er det muligt at gøre næsten alt via internettet; handle ind, søge informationer, kommunikere, finde underholdning og meget andet. Vi bruger sociale medier i stor stil, streamer fodboldkampe og andre tv-programmer og indholdstyper  og meget andet.

I dag er internettet næsten er selvfølge, og mange glemmer helt at tænke over, hvor fantastisk en opfindelse, det i virkeligheden er. Sådan gælder det for mange af de teknologiske opfindelser, der engang var banebrydende og revolutionerende. Derfor bør vi heller ikke undervurdere vores evne til at skabe ny teknologi, der kan være med til at bremse vores CO2 udslip og afhjælpe klimakrisen.

 


Artiklen er udtryk for skribentens personlige indhold og indeholder ikke redaktionelt stof.