Guide: Sådan indretter du dit hjem miljøvenligt

n14

Ønsker du at leve lidt mere klimavenligt, og vil du gerne have at dit hjem også afspejler det? Det er ikke så svært at leve og bo klimavenligt, og det indebærer heller ikke at du skal af med samtlige af dine ejendele. Det vigtige ligger i hvordan du anskaffer dine ejendele og hvad de er lavet af. Naturligvis skal du overveje genbrug, men der findes også situationer hvor det er bedre at anskaffe sig noget nyt, da teknologien er blevet bedre.

Genbrug, genbrug, genbrug

Det kan ikke siges nok. Hvis du vil leve og bo miljøvenligt, skal du bruge mere tid i genbrugen. Her kan du ofte finde små skatte i form af møbler, som du kan få meget billigere, end hvis du skulle købe det fra nyt. Du får desuden muligheden for at sætte dit eget præg på møblet, således at det passer ind i den stil, som du har derhjemme.

Tit og ofte kræver det ikke mere end lidt værktøj, lidt maling og lidt nyt tilbehør som fx knob. Her kan du ofte finde mange gode idéer og inspiration på nettet, til hvordan du kan pifte et ellers kedeligt møbel op. 

Nye ting kan også være miljøvenlige

I nogle tilfælde er det faktisk en fordel at købe tingene fra nyt. I dag er flere og flere virksomheder opmærksomme på at køre den grønne stil, og det bærer deres sortiment præg af. Nye teknologier og materialer bliver prøvet af hver dag, for at gøre både produceringen og varer, så miljørigtigt som muligt.

Så når du eksempelvis kigger efter en ny lampe, er det vigtigt at sikre sig at produktionsforholdene er i orden, samt at materialet er langtidsholdbart. Det er altid fornuftigt at undersøge hvad man støtter, når man køber nye ting til hjemmet. Du kan kigge efter nye kvalitetslamper her. 

Og det fornuftige køb stopper ikke her. For mange nye elektroniske varer bliver i højere grad mere miljøvenlige, hvad angår strømforbrug. Derfor kan det være en god investering at købe eksempelvis et nyt køleskab, hvis det gamle har et dårligt energimærke. På den måde kan du få noget nyt, spare på strømregning og have god klima samvittighed.

Den miljøvenlige stil 

Du kan vælge at tage skridtet videre og klæde dig miljørigtigt. Mange klimaorienterede unge vælger i dag udelukkende at købe tøj i genbrugsbutikker. Tit kan man her finde fejlfrit tøj, til næsten ingen penge. Hvis tøjet alligevel ikke helt er dig, så kan du overveje om der også her er noget du kan gøre selv, for at gøre det til dit eget. Det kræver ikke mange timer ved symaskinen for at lære hvordan man kan rette lidt på tøjet. Således kan du også sy tøjet ind, hvis det er en smule for stort. 

Der kommer altså pludselig en stor mulighed for at skifte garderobe på den miljøvenlige måde. Ved at købe brugt tøj sparer du planeten for unødvendige store mængder ressourcer.Hvis du kan lide at gå med neglelak er der også en måde, at gøre dette en smule mere miljøvenligt. Ved at bruge en gellack, som er en blanding mellem gel og neglelak, undgår du at skulle købe neglelak alt for ofte og dermed besparer du miljøet for en del. En gellack holder nemlig længere en almindelig neglelak, og derfor behøver du ikke købe neglelak nær så ofte.