blomster

Sådan får du en skøn og bæredygtig have

n14

Der er ikke nogen bedre måde at få naturen helt tæt på end ved at skabe sig en smuk og skøn have. Og det bliver kun endnu bedre, hvis haven er bæredygtig. Der er mange måder, hvorpå man kan skabe sig en fantastisk bæredygtig have. Det handler mest af alt om at vælge naturen først. Nedenfor finder du et par tips til, hvordan du kan skabe dig en bæredygtig have.

 

Vælg græs frem for fliser

Det er bedre for miljøet at vælge græs, end det er at vælge stenbelægning i form af eksempelvis fliser. Det skyldes, at græsset lader regnvandes sive ned i jorden på naturlig vis i stedet for at lade det sive i et kloaksystem. Samtidig forbruger græs også CO2 ligesom alle andre planter. Vælg derfor gerne græs frem for fliser eller anden stenbelægning, hvis du ønsker dig en bæredygtig have. Læs hos Jyllandsposten, hvordan du bedst plejer din græsplæne.

Gød med organisk gødning

Organisk gødning er modsat kunstgødning gjort at et 100 procent naturligt materiale. Det er derfor frit for alle de miljøskadelige stoffer, som ofte findes i kunstgødning. Vil du gerne gøde din have for at holde den flot og frodig, men ønske du at gøre det på bæredygtig vis, så bør du vælge organisk gødning.

Organisk gødning findes i mange afarter og kan både stamme fra planter og dyr. Gødningen findes måde i fast form og i flydende form og kan således bruges til mange forskellige formål i haven.

jord

Plant masser af planter

Ønsker du dig en bæredygtig have er et godt tip også noget så simpelt som at sørge for at plante masser af planter. Planter optager jo CO2, og det er godt for klimaet. Så hvorfor ikke skåne planeten ved at skabe en smuk, frodig og grøn have? Så er det pludselig en ren fornøjelse af tænke bæredygtigt.

 

Skab plads til dyrene

Selvom man måske ikke er tilbøjelig til at tro det, så kan en helt almindelig have faktisk være medvirkende til at fremme bestanden af mange af de truede smådyr og insekter, vi har i Danmark. Vil du gerne skabe en bæredygtig og miljøvenlig have, kan du derfor tænke i at indrette den således, at der er plads til dyrene. Det kan eksempelvis være ved at sørge for, at der er masser af skjul, plads til reder, vand og forskellige former for føde til dyrene. Det er samtidig også hyggeligt på sin hel egen måde at have dyreliv i haven.