Nordeuropa

Sådan investerer du i tråd med klimaet

n14

Er det muligt at investere i klimaet, eller vil økonomisk vækst altid være i konflikt med klimaet? Det er et meget stort spørgsmål, som vi alle må se svaret på over de næste årtier.

For har vi ikke brug for økonomisk vækst for at have råd til en grøn omstilling? Men har væksten næste ikke altid den grønne omstilling som sit offer? Begge kan måske være sande.

Men for tiden oplever vi flere og flere virksomheder, der forsøger at satse på omstillingen. Det er der den nye virkelighed er – også for investorer. 

Selv norske olieaktier kan faktisk have sin relevans for omstillingen. Så måske der er en smule håb for fremtiden.

Børsnotering

Skal du investere norsk?

Det burde ikke komme bag på nogen, at der penge at hente i norske aktier. Vores nabo mod nord, har over de sidste mange årtier haft en utrolig stærk økonomi. 

Om det er sandt, at den bygger på en tidligere dansk udenrigsministers dårlige tømmermandsbeslutning, må du selv bedømme. Men i hvert fald er olie og gasudledning en stor del af den vækst, Norge har oplevet.

Kan det så på nogen måde forenes med investering i klimaet? Er olieindustri ikke per definition i modstrid med grøn omstilling? Det er der uden tvivl nogle, der vi hævder i uendelighed. Men det er faktisk ikke hele sandheden.

Der kan være flere årsager til, at den norske olieindustri faktisk kan være en relativ grøn investering. De store olieselskaber er nemlig selv begyndt at investere i grønnere alternativer.

Deres fremtid ser jo ikke alt for positiv ud, hvis ikke de handler smart.

Olie- og lakseindustri

Om den smarte økonomiske handling har været kendetegnet for den norske olieindustri i mange år. Så det burde ikke overraske, at de har indset, at olien ikke varer evigt og derfor må omlægge deres investeringer.

Når det så er nævnt, vil der stadig være et stort behov for olie i nogle år endnu. Derfor kan det være en fordel at få sin olie fra Norge, hvor der arbejdes på en væsentlig bedre grøn baggrund end fx i Saudi Arabien.

Det lyder måske som noget for dig med norske aktier? I så fald er du ikke alene norske aktier er nemlig attraktive, så det er bare med at komme i gang. 

Hvis ikke olieindustrien lyder som noget for dig, er der heldigvis meget andet i Norge. Det kunne være lakseindustrien eller anden fiskefangst. 

Norge har jo lidt af en kystlinje, så der er masser af mulighed for fiskefangst. En mulighed som Norge har benyttet i hele sin levetid. Og de har udnyttet den økonomisk. 

Den norske laks er nemlig i høj kurs – det er kvalitetslaks. Det har betydet en stor lakseøkonomi i Norge, hvor de har eksporteret hele verden flad. Det norske laks er nemlig specielt eftertragtet. 

Lakseudskæring

Aktier kan hjælpe den grønne omstilling 

Om det bliver norsk laks eller olie, du investerer i, kan sådan set være det samme. De vigtige her er, at den grønne omstilling og økonomisk vækst ikke behøver at være modstridende.

Vi skal ikke stole blindt på de økonomiske finanser, men vi skal heller ikke lukke helt af for dem, bare fordi vi har en vigtigere dagsorden. Det bliver nødt til at foregå i fællesskab.

Sådan har vi altid fundet ud af tingene i Danmark, og sådan bliver det nødt til at være denne gang også. For vi kan ikke klare det hele selv, vi bliver nødt til at gøre det sammen.

Hvis ikke, er der lang vej til en grøn omstilling og et bedre klima. Så skal der fanges penge på det norske aktier marked, behøver det ikke se sort ud på klimaet – det kan gå hånd i hånd.