Meditation

Et bæredygtigt liv: Kroppen og sjælen hænger sammen

n14

For ca. 400 år siden begik en fransk filosof den store bedrift, at han ændrede hele opfattelsen af, hvad det vil sige at bedrive filosofi. 

Han mente, at det vigtigste en filosof kunne beskæftige sig med var erkendelse. Hvad ved vi, og hvad ved vi ikke. Han fandt frem til, at vores hjerner i hvert fald vidste, at de eksisterede.

På den måde kunne han så lave en filosofi, fra hjernen og derefter. Eller fra sjælen og derefter. Han adskilte altså mennesket i sjæl og derefter, sjæl og krop. 

Mekanik

En fejlopfattelse har kostet os dyrt

Senere i filosofihistorien er hans plads stadig høj og hans virke beundret, men vi er kommet videre, og det er er rigtig klogt. 

For at tænke vores hjerner eller sjæle som noget, der på en eller anden mystisk vis er adskilt fra vores kroppe, det minder lidt og en anden debat.

Om det rationelle grundlag, der har ligget bag og ligger bag vores årsager til at basere vækst på fossile brændstoffer. Det er ingen ond tanke, det er ingen dum tanke – som sådan. 

Men det er en tanke, der igen glemmer vores krop og igen gør adskiller noget, der burde hænge sammen.

For når vi tænker os selv, vores byer, vores forbrug, vores flyrejser, vores biler osv. osv. osv. Når vi tænker alle disse ting, uden at vi tænker klimaet, kloden ind i det, så går det galt.

Så går det ligesom det gik for den gamle filosof, så bliver teorien lige pludselig inkonsistens. Det betyder meget simpelt, at det ikke giver nogen mening.

Og derfor vil en måde at huske klimaet i vores beslutninger, måske også hænge sammen med at huske vores krop, når vi tænker. 

Når vi bruger hovedet, træffer beslutninger for fremtiden, for os selv, for vores kærre, så skal kroppen med – så skal klimaet med. Faktisk er det en større anstrengelse for os at glemme vores krop, når vi tænker.

Ballerina

Giv dit barn en god begyndelse

Helt konkret vil det kunne kobles til vores den krop, vi har. Den krop, vi bruger hver eneste dag.

Hvordan? Ved at vi f.eks. styrker vores rytmik fra barnsben bliver vi mere vant til at tænke holistisk – tænke på krop og sjæl som helhed.

Hvis det lyder interessant for dit barn, kan du klikke på rytmik Amager. 

Det er nemlig med en bedre – og mere naturlig – forståelse af os selv, vores kroppe og hinanden, at vi sammen kan redde klimaet.