Vindmøller skaber grøn energi

Sådan bliver du mere klimavenlig med dit elforbrug

n14

Klimakrisen er over os, og år for år stiger jordens temperatur mere og mere. Det kan få uoverskuelige konsekvenser i fremtiden, hvis vi ikke handler i dag. Heldigvis er der mange ting, du kan gøre, for at mindske din skade på klimaet så meget som muligt.

Du kan for eksempel kigge på dit elforbrug og finde ud af, om du kan leve mere klimavenligt. Læs denne guide og lær, hvordan du skifter til mere bæredygtigt el.

Lys op med grøn elektricitet i dit hjem

Hvorfor spiller elforbruget en rolle?

Jorden bliver blandt andet varmet op af drivhusgasser, og dem skaber vi mennesker igennem vores forbrug. Nogle af de største syndere er transport og landbrug, men også forbruget i den almindelige borgers hjem spiller en stor rolle.

Når du trykker på kontakten og tænder for lyset, forbruger du elektricitet. El bliver skabt på mange forskellige måder, og heldigvis er vi i Danmark blevet gode til at skabe bæredygtig energi fra for eksempel vindmøller og solceller. Men meget elektricitet bliver også skabt på den gammeldagsfacon, der skader miljøet. Derfor er det vigtigt at overveje, hvor din el kommer fra.

Derfor er bæredygtig energi bedre

El fra vindmøller og solceller er godt for klimaet, fordi det – kort fortalt – ikke kommer på bekostning af noget andet. Der er ikke nogen ressourcer, der bliver opbrugt, og vinden og solens stråler forsvinder ikke, når det bliver opfanget af vindmøller og solceller.

Elektriciteten, der så kommer ud af disse maskiner, er altså helt ren og god for klimaet, fordi den kan erstatte den elektricitet, der bliver produceret ved for eksempel at brænde kul af. Vind- og solenergi er heller ikke begrænset, man kan i teorien tappes i al uendelighed – det handler bare om at have nok møller og celler. 

Få undersøgt din el i hjemmet

Hvis du vil være mere klimavenlig, skal du altså sørge for, at din elektricitet i hjemmet kommer fra bæredygtige energikilder. Derfor skal dit første træk også være at finde ud af, hvor din el reelt set kommer fra. 

Du kan godt undersøge det selv ved at Google dig frem til din udbyder, men det er ikke sikkert, du får det fulde billede på den måde. I stedet burde du tage kontakt til din lokale elektriker og få vedkommende til at undersøge dit hjem, da han/hun nemlig kender lokalområdet. Så hvis du bor i Aarhus, skal du få fat på en elektriker fra Aarhus og omegn, og hvis du bor i Holbæk, skal du kontakte din elektriker Holbæk.

Solceller

Let at skifte til grøn el

Det behøver ikke at være besværligt at skifte til en mere bæredygtig el-forsyner. Ofte er prisen ikke meget anderledes – måske endda billigere – og så kan din lokale elektriker hjælpe dig med al det tekniske.

I virkeligheden handler det om at gøre en lille indsats, der på sigt vil hjælpe ikke bare dig, men også dine børn og dine børnebørn. Hvis alle danskere kun fik el fra bæredygtige energikilder, ville vi være meget tættere på at opnå et klimaneutralt land. Så vær med til at tage det første skridt, så vi sammen kan gå ind i en lysere fremtid.