affald

Hvordan kan du være med til at beskytte klimaet?

n14

Der bliver ofte talt om, hvordan man kan redde klimaet. Flere mennesker er begyndt at gå op i det, fordi det påvirker deres hverdag mere og mere. Rundt omkring verden ser man forandringerne. Man mærker måske ikke det store til det i Danmark endnu, men forbruget vil komme til at ændre måden, vi ser vores hverdag på.

Fokusset er på klimaet i politik og rundt omkring os. Læs med og lær, hvad du selv kan gøre for at mindske dit klimaaftryk.

Sortér dit affald

Det første punkt er affaldet. Danskerne slår rekorder i at smide husaffald ud. Faktisk kommer vi op på omkring 840 kg. pr. indbygger om året. Men hvad hvis alt dette skrald kunne genbruges, og det egentlig ikke gik til spilde, men blev brugt til at lave nye ting?

Det kan man sagtens selv gøre en indsats for. En husstand vil være i stand til selv at sortere sit affald. Hvis man synes, at det er en stor omvæltning, så kan man begynde med at sortere organisk og restaffald. Allerede her gør det en forskel, fordi maden kan blive brugt til at lave biogas.

Hvis man er en virksomhed, så kan man også gøre noget. Producerer man meget restaffald, så vil industrielle knusere være vejen frem. På den måde sørger man for at få affaldet fjernet på den mest genanvendelige facon. Hvis man f.eks. har gipsaffald i forbindelse med sit arbejde, så vil disse industrielle knusere kunne være med til at nedbryde det og gøre det nemmere at lave ny gips ud af.

Vælg et alternativt transportmiddel

Det andet punkt på listen er transportmidlet. Hvis man eksempelvis bor inde i byen, og der er et stykke vej hen til ens uddannelsessted eller arbejde, så hop op på cyklen. Cyklen er et af de mest klimavenlige transportmidler.

Hvis der er meget langt på arbejdet, så kan man investere i en elcykel og lade den op med solceller eller andet bæredygtig energi. På den måde kan man også ankomme til sin destination, selvom det er en længere distance.

Man undgår på den måde alt transport, som forbruger fossile brændstoffer. Hvis det dog virkelig er en dag, hvor det er umuligt at cykle på sin cykel eller elcykel, så kan man tage bussen. Kollektiv transport er stadigvæk relativt klimavenligt, fordi der er mange, som benytter sig af det på en gang. Det er f.eks. langt bedre, end hvis alle passagerne havde taget bilen.

Hvis der ikke er mere end to-tre kilometer, så kan man i stedet for gå. Det tager selvfølgelig længere tid end at cykle, men man får god motion, samtidig med at man kommer frem.

Gør din madplan klimavenlig  

Hvis man kigger indad i sin hverdag, vil man opdage, hvor mange ting man egentlig kan skære ned på eller ændre for at få en mere klimavenlig hverdag. Den helt store post er mad, og der er i løbet af de seneste par år kommet mere fokus på, hvordan man kan spise mere miljørigtigt.

En af de helt store ting er at undlade kød i sin mad. Man kan begynde i de små stadier, hvor man starter med at have kødfri dage i løbet af ugen. På den måde kommer man til at lære lækre opskrifter at kende, som man måske ender med at foretrække frem for det andet.