Regnvandstønde

Gør haven endnu mere grøn

n14

I et tid med ekstra fokus på klima, bæredygtighed, en miljøbelastning osv. så er det vigtigt at alle tager et ansvar og gør hvad man kan for at være med til at få fremtiden til at se lidt lysere ud.

Er du haveejer så er der faktisk mange muligheder for at gøre din have endnu grønnere, og dermed gøre noget godt for naturen og klimaet.

Du behøver ikke omlægge hele din have, men du kan starte med nogle meget få trin. Her i artiklen får du 5 råd til små ting du kan gøre.

kunne du tænke dig at få yderligere hjælp kan du evt. kontakte en anlægsgartner med speciale i grønne områder, eller surfe videre på nettet og finde andre tips og tricks.

Mælkebøtte

Brug regnvandet

De danske haveejere er storforbrugere af vand, især i de tørre perioder. De seneste par år har der flere gange været indført vandingsforbud, men det har sjældent den ønskede effekt. 

Vil du gerne gøre noget godt for både klimaet, og for din økonomi, så bør du derfor overveje at begynde at opsamle regnvand 

Start en køkkenhave

Du bestemmer helt selv størrelse og sværhedsgrad. En køkkenhave kan laves i små højbede, eller sågar på en lille altan hvis det er hvad man har.

Næsten alle kan lykkes med at dyrke gulerødder, kartofler, salat og krydderurter. Vil du have lidt mere udfordring kan du sagtens kaste dig ud i ting som squash, farvede beder, bønner, porrer osv, jo mere selvforsynende du bliver, jo bedre er det for miljøet.   

Undgå kunstgødning, og brug kompost

Det kræver ikke så meget at lave en kompostbunke, der findes rigtig mange forskellige metoder til at udvikle super-kompost som du kan bruge til at gøde dine planter, bede og haven med.

Kunstgødning er ikke specielt godt for miljøet, og i græsplænen kan du f.eks. bare så mikrokløver, så har du dit helt automatiske gødningssystem.

Laver du en kompostbunke så sparer du også mange ture til genbrugsstationen med dit haveaffald. 

Vælg planter der fremmer biodiversiteten

Jo flere forskellige planter du har i din have, jo flere fugle, insekter og andre dyrearter tiltrækker du. Hvis du er interesseret i noget bestemt som f.eks. sommerfugle, kan du målrettet plante blomster der tiltrækker dem.

En have med en smule vand er også godt for frøer og salamandre.
Byg evt. også et kvashegn, det vil pindsvin og insekter elske. Jo flere haver der kommer, med fokus på biodiversitet, jo bedre chance giver vi vores jordklode for at reparere sig selv.

Ingen sprøjtemidler

Det siger jo næsten sig selv, at der i en grøn have ikke hører sprøjtemidler til. Alligevel har vi lige taget punktet med her, da mange haveejere synes det kan være en udfordring at holde ukrudtet nede på andre måder. Her er et par ting du kan gøre for at holde ukrudtet naturligt nede:

  • Jo tættere du planter, jo mindre ukrudt er der plads til. 
  • Fjern ukrudt allerede i marts april, mens det stadig er småt
  • Fjern ukrudt mens jorden er våd, så er det nemmest
  • Brug de rigtige redskaber – så bliver jobbet nemmere f.eks. Gravegreb, cirkelhakke, mælkebøttejern osv.