Gin er kort sagt en destilleret alkoholisk drik, med en overvejende smag af enebær og en alkoholprocent på minimum 30%. For Hvad er gin? Gin kendes helt tilbage fra 1600-tallet, men her ikke som en nydelsesdrik, men som en apotekervare til fordel for personer med smerter i nyrerne. Senere blev gin mere tilgængelige for alle, men dog ikke særlig populær og eksklusiv. Tilblivelsen af London Dry Gin i 1900-tallet var revolutionerende for drikken. Smagen blev eksklusiv og gin var ikke længere kun en alkoholisk slavedrik, men en drink der flittigt blev indtaget i alle folkelag. London Dry Gin er en fremstillingsproces der foretaget over hele verden og siden introduktionen og til den dag i dag, har gin udviklet sig på baggrund af den klassiske drik. Den moderne gin kan være helt traditionel og forfinet eller være kombineret af et væld af smagsnuancer, udover enebær.
Hvordan produceres gin?
Der findes efter EU standarder fire forskellige former for gin.
Udover at kunne være en hvilken som helst spiritus med overvejende smag af enebær, eller en neutral alkoholisk drik tilsat enebær essens, er de mest normale former for gin i dag London Dry Gin eller destilleret gin. London Dry Gin er klart den mest hyppige produktionsmetode for tilblivelsen af gin. Til trods for at metoden er blevet forfinet i et utal af år, så stilles der ikke de store krav til produktet men mere til fremstillingsprocessen. London Dry gin skal være destilleret med alle de råvarer som man ønsker i produktet samtidig. Efter endt destillation, må der ikke tilføres ingredienser andet end vand. Den endelige alkoholprocent skal være på minimum 37,5%. Destilleret gin er en fremstillingsmetode af gin, hvor destilleringen er sammenlignelig med processen for London Dry Gin. Ved destilleringen skal der som minimum indgå enebær. Den store forskel er, at der ved destilleret gin er mulighed for at tilføre komponenter, aromastoffer, sukker eller foretage en gendestillering. Eventuelt kender du den søde gin ”Old Tom Gin”, der er en destilleret gin.
Kan du lave din egen gin derhjemme?
Det er egentlig meget let og enkelt at lave sin egen gin hjemme i køkkenet. Også helt uden diverse specialfremstillede destilleringsapparater. Ved at købe en allerede destilleret neutral alkohol, har du mulighed for at tilføre de essenser der er kendetegnet for gin og endda kombinere dine helt egne smage efter dine præferencer. Fremskaf nogle enebær og knus dem inden du tilfører dem din alkohol. Lad derefter produktet trække i 12-24 timer, hvorefter det filtreres. Du kan enten tilføre andre ingredienser sammen med første træk, eller lade din hjemmelavede gin trække i 3 timer med nye ingredienser inden den filtreres igen.