Frodige træer på en grøn bakke

Fokus på miljøet – start i det små og tag den derfra

n14

I disse tider er der kommet meget fokus på at sørge for at tage sig af miljøet. Her er der især snak om sortering af affald og mængden heraf samt brugen af diverse former for elektronik mm. Men også den mad vi spiser, og hvordan vi laver den, kan have en betydelig indflydelse på miljøet. Eksempelvis er der mange, der har indført kødfrie dage i deres hverdage. Der er andre, der har besluttet kun at bruge lokale råvarer og nogle, der endda har valgt at blive vegetarer for at mindske kødforbruget så meget som muligt. Dog er disse valg ikke nødvendigheder. Også små detaljer kan gavne. Her kan det eksempelvis handle om hvilket slags kød, vi vælger at bruge. 

Miljøvenligt forslag

 

Hvis du stadig ønsker at bruge kød i din daglige madlavning, er der også muligheder for at gøre dette mere miljøvenligt. 

Vi kan starte med et eksempel, der tager udgangspunkt i en velkendt dansk klassiker – forloren hare. Hovedingrediensen i denne ret er på normal og klassisk forstand hakket kalvekød. Men en nem og stadig lækker måde hvorpå man kan gøre retten mere miljøvenlig er ved brugen af lammekød i stedet.

Og hvorfor er det egentlig? Ja, det kan man jo fristes til at spørge om. Men forklaringen er simpel. Det skyldes nemlig helt enkelt, at køer udleder en større og mere betydelig mængde CO2 end får. Man kan tænke, at det muligvis ikke kan gøre den store forskel, hvorvidt du som ene dansker eller eventuelt som familie spiser den ene eller den anden slags kød – men i krisetid er selv de helt små ændringer vigtige. Og godt ord spredes hurtigt. 

Tallene på situationen er, at dansk oksekød udleder 17 kilo CO2 pr. kilo oksekød. Det er lavt i forhold til EU-gennemsnittet, der ligger på omkring 27 kilo pr. kilo produkt. Men vi er stadig ikke de bedste i ligaen. Alting kan altid blive bedre, som kloge hoveder engang har sagt. Tallet for udledning af CO2 i kilo pr. kilo lammekød er til gengæld 14,5 kilo. Det er 2,5 kilo mindre end oksekød og har derfor alligevel noget af en betydning for klimaet. 

Du vil opdage at en lille ændring med betydning, ikke behøver at være en kæmpe ændring i dit liv eller i din hverdag. Med denne opdagelse kan du jo havne dér, hvor du vil blive mere motiveret til at gøre noget større og bidrage endnu mere til at redde vores Jord. Eller måske du eksperimenterer lidt mere i køkkenet og finder flere miljøvenlige forslag til andre af dine og din families favoritretter. 

 Ingredienser på bord