Cyklister er bæredygtighedens riddere

n14

Der findes ikke en mere bæredygtig form for transport end cyklen. På knap 250 år har cyklen udviklet sig fra et klodset løbehjul af træ til en sofistikeret hightech maskine med en optimeret energieffektivitet. En moderne mountainbike kan få dig op på Alpernes stejleste bjergtinder – hvis du ellers er fit nok til at styre den under disse forhold.

Med en racercykel kan du nå gennemsnitshastigheder på en landevej, der kan komme på over 60 km/t. Det er hvad en bil kunne klare for 50 år siden. Men den havde 80 hestekræfter, hvor racercyklen drives af en kvart.

Med sådan en fantastisk energieffektivitet er det indlysende, at cykeltransport er den mest bæredygtige transportform.

Ny teknologi giver cyklen superkræfter

Cyklens mekaniske principper var ellers færdigudviklet allerede i slutningen af 1800 tallet. Forskellen mellem dengang og nutidens cykler er forbedringer i detaljerne. Nye materialer, processer og metoder, gør det muligt at en cykel i dag har over 20 gear. Den vejer også kun en brøkdel af en gammeldags stålhest.

Bremser kan i dag gøres mere effektive end sundt er. De fantastiske skivebremser kunne sagtens udstyres med endnu mere bremsekraft. Men det ville være farligt for rytteren.

Elcyklen er det seneste skud på cykelevolutionens stamme. En lille elmotor på maks. 250W udvider cyklens aktionsradius og giver den superkræfter.

natur

Ekstraudstyr forbedrer cykelglæden

Der findes ekstraudstyr, der kan give glæden ved at cykle et ekstra løft. Blandt ekstraudstyr finder du den perfekte gave til cykelrytteren. Her noget af det vigtigste tilbehør:

  • En cykelhjelm er altid en god gave. De fleste skader ved cykeluheld er hovedlæsioner. Og 80% af disse hovedlæsioner kunne helt undgås ved brug af cykelhjelm.
  • En cykelcomputer er ikke længere luksus. Med cykler der er hurtigere end knallerter, er en fartmåler en vigtig detalje. Cykelcomputeren er også ur, alarm, kilometertæller og der findes også nogle med GPS og kort.
  • Cykelbriller kan være helt uundgåelige. I bytrafik kan de måske undværes. Men kører du på landevej, er det er rigtig god ide med en cykelbrille. Den beskytter dine øjne ikke kun mod vind, flyvende insekter, støv og snavs, men også mod solens farlige UV stråler.

Tag cyklen med på ferie

Hvis du er lidenskabelig cykelrytter, er der ingen grund til at undvære cyklen under ferie. Hvis du kører i egen bil, koster det ikke mere end et cykelstativ, og lidt ekstra i brændselsforbrug. For få penge kan du ellers tage cyklen med på ferie, i bus, tog og fly.

Selv hvis en bus ikke tillader cykler, så kan du alligevel tage den med, med et lille trick:

Køb dig en cykelbag. Når du skiller hjulene af, og løsner styret så den kan drejes med 90 grader, kan hele cyklen pakkes i tasken. Nu er den ikke længere en cykel, men bagage. Samme gælder når du rejser med fly. Det koster ikke mere end for gebyret for cyklens vægt, som ekstra bagage.