tænder

Optimer livskvaliteten med hjælp fra en bideskinne

n14

Døjer du jævnligt eller dagligt med muskelspændinger i kæben eller hovedpine, når du vågner? Er det tilfældet, kan det skyldes, at du lider af bruksisme – eller i daglig tale at du skærer tænder. Smerterne dette kan medføre kan være til stor gene og gå ganske betydeligt ud over livskvaliteten, hvis man døjer med dem ofte. Kan du nikke genkendende til dette, bør du måske overveje at prøve en bideskinne.

Hvad er bruksisme?

Bruksisme er det, man i daglig tale kalder at skære tænder. Tænderskæren forekommer hyppigst, mens man sover, men kan også forekomme i eksempelvis anspændte eller stressende situationer i de vågne timer.

Tilstanden er meget almindelig og forekommer hos rigtig mange mennesker – sågar hos mennesker, der ikke engang selv er klar over det, fordi de skærer tænder, mens de sover og ikke mærker konsekvenser af det i de vågne timer. Det menes at mellem en af fem og en af ti skærer tænder.

Bruksisme kan forekomme i meget forskellige omfang. Mens nogle som nævnt slet ikke er klar over, at de selv skærer tænder, eller kun ved det fordi de er blevet gjort opmærksom på det af nogen omkring dem, døjer andre med betydelige gener som resultat af bruksisme. Hører man til den sidste gruppe, ved man formentlig også, hvor meget det kan gå ud over livskvaliteten, hvis man dag efter dag vågner op med hovedpine og muskelspændinger i kæben. I sådan et tilfælde er en bideskinne værd at overveje.

tandskinne

Hvad er en bideskinne?

En bideskinne er en lille anordning bestående af et plastmateriale, som tilpasses til tænderne i overmunden, hvor man også skal tage den på. Skinnens formål er at forhindre dig i at bide helt sammen og dermed at komme til at gnide tænderne mod hinanden og dermed skære tænder.

Typisk vil man tage bideskinnen på, inden man går i seng, fordi det i søvnen, de fleste skærer tænder og så tage den af igen, når man vågner. Men hører man til den gruppe, der kan komme til at skære tænder i pressede eller stressende situationer i de vågne timer, kan bideskinnen også anvendes her. Skinnen er gjort af et gennemsigtigt materiale og er således meget diskret.

Hvordan får man en bideskinne?

Lyder en bideskinne som noget, der kunne være værd for dig at prøve, er der som udgangspunkt to måder, hvorpå du kan få en skinne. Dels kan du besøge tandlægen og få lavet en skinne her. Dette er dog både tidskrævende og omkostningsfuldt, da processen som regel kræver flere besøg hos tandlægen. Foretrækker du en mere budgetvenlig og mindre tidskrævende alternativ, kan du også bestille en bideskinne online på eksempelvis https://skinne.dk/. Det foregår sådan, at du bestiller din skinne via hjemmesiden og herefter modtager et kit, der lader dig lave din egen bideskinne, som tilpasses særligt til netop dig. Det er både nemt og hurtigt, og så er det billigere end at få en skinne lavet hos tandlægen, selvom kvaliteten og effekten er den samme. Kittet kommer med udførlige instruktioner, så du sikrer dig, at den bliver tilpasset til dine tænder præcis, som den skal.

bideskinne

 


Artiklen er udtryk for skribentens personlige indhold og indeholder ikke redaktionelt stof.