Mand med klimaskilt

Idéer til bæredygtige julegaver

n14

Miljøet og klimaforandringer fylder mere og mere i vores hverdag. Er du som mange andre blevet mere miljøbevidst, så ønsker du nok også at føre dette videre til det store gaveræs der finder sted omkring juletid. År efter år kommer der fokus på det enorme forbrug gennem julen, og hvorvidt det er nødvendigt. Men der er løsninger for at kunne bevare juletraditionerne uden at gå på kompromis med miljøet. 

Og man kan stadig give gode gaver, med tanke for miljøet. Se hvordan lige her.

Taske med tomme glas

Hvad definerer en bæredygtig gave?

En bæredygtig gave kan være mange ting, der skal blot være fokus på hvad gaven skal bruges til, og hvilket materiale den er lavet af. Skal gaven være noget der kan indtages som mad eller drikke, eller er det snarere noget der har en praktisk funktion? Er gaven givet som en luksus, eller dækker den et reelt behov? I forhold til bæredygtige gaver, så er produktionen af nye materielle ting en hård belastning for miljøet. Derfor er det vigtigt at overveje behovene for gaven, samt om den er fremstillet bæredygtigt.

Et andet vigtigt spørgsmål er gavens materiale. Er gaven lavet af plastik, eller er den lavet af nogle bæredygtige materialer som fx træ, metal eller glas? Køber man en bæredygtig gave, så er der fokus på at hele eller næsten hele gaven, kan genbruges i sidste ende.

 Gavekurv

Det oplagte valg til en julegave

En god idé til en bæredygtig gave, som kan opfylde ovenstående krav, kunne være lækre gavekurve. De kan bestå af mange ting, men ofte er der tale om lidt sødt som fx chokolade og lakrids, samt lidt kaffe eller alkohol, i form af vin eller øl. Det gode ved den slags gaver er, at der vil være noget for enhver smag, og kurven behøver ikke at indeholde alkoholiske drikke. Der er mulighed for at vælge mellem flere forskellige typer gavekurve, hvilket betyder, at du ikke risikerer at gå galt i byen med dit valg. Dette betyder også at gavekurven kan gives til alle aldre.

Produktionen af gavekurve koster stadigvæk for miljøet, men idet emballagen til alkohol og chokolade ofte kan genbruges 100%, så er det ikke nær så stor en streg i regningen. Ligeledes så indeholder kurven mange snacks, som ofte købes til jul alligevel. På den måde forøger man ikke nødvendigvis sit forbrug, men holder den på en gennemsnitlig standard. En pointe der også er værd at tage med.