Leggings til gravide

Sådan gør du klar til baby på en bæredygtig måde

n14

At være gravid og vente på et lille nyt liv er en dejlig tid. Men går du op i at passe på miljøet og mindske vores forbrug, kan det virke overvældende at stå foran livet som mor. Der skal købes en masse nyt til baby – og mange ting, som kun bruges en enkelt gang, eller som de hurtigt vokser fra. Men der er også bæredygtige muligheder, som er bedre for både dig, baby og planeten. 

Bæredygtig rengøring

Køb bæredygtige tekstiler

Når maven vokser, og bukserne ikke længere passer, skal du finde noget, du kan have det rart i. Nogle butikker, som fx MamaMilla, går op i bæredygtighed og er et godt sted at starte. Bambus vokser enormt hurtigt og kan fint dyrkes uden pesticider, og så er det tilmed superblødt. Økologisk bomuld er også en god mulighed, så når du skal bruge bukser, shorts og leggings til gravide, så vælg gerne disse materialer.

Det samme gælder naturligvis for babys tøj og for en anden vigtig ting – bleer! Engangsbleer fylder rigtig meget på både miljøets og din families regning, så vælg gerne stofbleer i bomuld i stedet. De er billige, dejligt bløde at have på, og så bliver de altså fint rene efter en tur i vaskemaskinen.

Gør rent på den grønne måde

Mange af os har skabet fyldt med rengøringsmidler, én ting til hver ting: Vaskepulver, badesæbe, rengøringsmiddel til gulve, borde og toiletter. Faktisk er det slet ikke nødvendigt. En god, gammeldags castile sæbe kan bruges til et utal af ting. Den er dejligt mild ved babys hud og kan bruges som badesæbe. Du kan bruge det som vaskemiddel i maskinen, til opvasken, daglig rengøring – alt! Hvis du kombinerer sæben med lidt eddike og citron, afhængigt af hvad du skal gøre rent, så vil selv det mest genstridige snavs i dagligdagen give op, og du sparer både plads og penge.

Vælg glas frem for plastic 

Når man har en lille ny, skal der ofte forberedes en masse, når man skal på farten. Du skal have sutteflaske med, måske noget mad til turen, og det kan være fristende at vælge nogle hurtige løsninger, fx babysmoothies i engangsemballage. Her er der heldigvis også bæredygtige løsninger. 

Glas er et fantastisk materiale, der kan genbruges nærmest uendeligt. Derimod er plastic problematisk at genbruge og utroligt svært at nedbryde, så det kan være grunden til at vælge ét produkt frem for et andet. Sutteflasker kan fås i glas og gummi frem for de traditionelle i plastic. Babymad fra supermarkederne findes heldigvis ofte på glasemballage, og skal du have hjemmelavet mad på farten, kan det være en god idé at anskaffe små bøtter i rustfri stål eller glas med skruelåg, så du er godt klædt på til turen.  

Bæredygtigt legetøj

Brug legetøj af naturlige materialer  

Legetøjsbutikkerne bugner af farvestrålende plastic og elektronik, men her kan det i bæredygtighedens tegn godt svare sig at gå tilbage til de gamle, velkendte materialer såsom træ og gummi. 

Kort sagt: Når det kommer til legetøj, så gå retro! 

Meget badelegetøj er fx lavet af plastic, men man går aldrig helt galt i byen med en god, gammeldags gummiand. Så behøver du heller ikke bekymre dig for, om den lille ny indtager giftstoffer fra plasticlegetøjet. Trælegetøj er holdbart, godt for miljøet og helt uskadeligt for din baby. Og som en bonus kan materialer som både gummi, træ, bomuld og bambus faktisk komposteres og med tiden vende tilbage til naturen, når baby er færdig med dem.