Bæredygtighed

To former for bæredygtighed du måske ikke havde overvejet

n14

Der findes mange måder at være bæredygtig på. Nogle gange så mange, at det kan være svært overskue dem alle. Hvis man har det sådan, men stadig gerne vil leve bæredygtigt, handler det om at finde de former for bæredygtighed, man synes kan passe ind i ens hverdag. Herunder kommer to bud på bæredygtighed, du måske ikke lige havde overvejet.

Elbiler

Den rigtige bil kan være bæredygtig

De fleste har nok efterhånden hørt, at elbiler kan være mere bæredygtige end så mange andre biler, fordi de kan køre på strøm, der kan produceres på mere miljøvenlige måder end benzin og diesel bliver. Man kan dog også godt leve mere bæredygtigt bilmæssigt uden at skulle investere i en elbil.

Gamle biler er ofte ikke specielt bæredygtige. De kører ikke ret langt på literen, og udstødningsgasserne bliver måske heller ikke filtreret helt godt nok. Derudover kan nogle gamle biler også være dyre i reparationer osv. – og det er jo ikke så bæredygtigt for pengepungen.

Ved gamle biler, der første gang er blevet indregistreret før 1. juli 1997, skal man også betale vægtafgift alt efter, hvor meget bilen vejer. Ved biler, der er indregistreret første gang herefter, skal man i stedet betale grøn ejerafgift, der afhænger af, hvor langt bilen kører på literen. Ved nyere biler er der altså et større incitament til at vælge en bil, der kan køre længere på literen og dermed er mere bæredygtig.

Hvis man vælger en bil, der kan køre langt på literen, er det ikke kun mere bæredygtigt for miljøet, men også mere bæredygtigt for pengepungen.

Låsesmed

Et besøg af en låsesmed kan også være bæredygtigt

Bæredygtighed handler ikke kun om at passe på miljøet og bruge vores ressourcer bedst muligt. Det handler også helt overordnet set om fremtidssikring. Det kan lige så vel være fremtidssikring af ens økonomi eller af boligen, som det kan være af miljøet eller ressourcerne.

Fremtidssikring af boligen kan også være mange forskellige ting. Det kan bl.a. være maling af sokkel og vægge, udskiftning af tag, hvis det trænger, og i det hele taget vedligehold, så boligen holder længere. Derudover kan fremtidssikring også være udskiftning af låse i hele boligen. 

Udskiftning af låse kan være en god idé af flere forskellige grunde. Det kan være, man tror, at tidligere beboere i ens bolig stadig har nøgler til låsene, og man derfor gerne vil være på den sikre side. Det kan også være, at låsene er meget gamle og derfor ikke så sikre længere. Gamle låse har ofte kun fem stifter og er derfor nemmere for tyve at dirke op end de nye med elleve stifter. Samtidig kan det også være, at man bare gerne vil gøre det lidt nemmere for sig selv, så man kan bruge den samme nøgle til både dør, postkasse og skur.

Hvis man har besluttet at få udskiftet låsene i sin bolig, skal man have fat i en låsesmed, der kan hjælpe med at finde den helt rigtige løsning. Hvis man mangler en låsesmed i Midtsjælland, kan man læse mere her.

Her var altså et par bud på anderledes måder at leve bæredygtigt på. Held og lykke med det bæredygtige liv.