Der er faktisk slet ikke så svært. Æbletræer er meget nemme at have og de er heller ikke dyre i anskaffelse. De stiller ingen store krav til hverken jord, beliggenhed eller vejr. Et par kvadratmeter i sol eller halvskygge med ganske almindelig havejord, er alt der skal til for at gøre et lille æbletræ glad.
Æbletræer kræver heller ikke megen pasning. Om vinteren skal de som alle frugttræer beskæres, for at give den bedste udbytte. Men det hurtigt gjort og nemt at lære.
Og faktisk er det heller ikke svært at lave din helt egen æblesort ved at krydse to forskellige sorter med hinanden.
Nye sorter med fokus på smag
I en periode har man ønsket at masseproducere æbler og andre frugter i maksimal størrelse. Det gik dog oftest ud over smagen, fordi det er mest vand der er ansvarlig for størrelsen. I dag er man for længst gået væk igen fra disse metoder. Nu er fokus på smag og resiliens.
Resiliens betyder at træet og frugterne er modstandsdygtige mod sygdomme og insektangreb. Samtidigt har man gjort træerne mindre, så de er nemmere at have og høste.
Tidligere æblesorter kunne være helt op til 10-12 meter høje. Det var nogle imponerende kæmper som kunne bære flere hundrede kilo frugter. Men da lønningerne for høstarbejdere begyndte at stige til et moderne niveau blev det også meget dyrt at høste den slags træer.
Lille er godt
Nye sorter til kommerciel dyrkning er i dag maks. 3-4m høje og kan høstes med maskiner. Til havebrug findes der endnu mindre træer, fra 1½ – 3m. De bærer også mange frugter allerede som ganske små. Det kan være et helt utroligt syn at sådan en lille stump på 1½ meters højde, med kun 3-4 grene som bogstaveligt bukker under vægten af 30-40 æbler.
Hvis du er ejer af en have eller kolonihave er det svært at finde på gode grund for ikke at have et eller flere æbletræer.
Jo, et træ er nok. Der findes nemlig rigtigt mange selvbestøvende æblesorter. Selvbestøvende, i modsætning til fremmedbestøvende sorter har ikke brug for et andet træ til at producere frugter.
Begge varianter har dog brug for bestøvende insekter, først og fremmest bier.
En hjælpende gren til bier
Bierne har hårde vilkår for tiden. Globalt er både honningbier og vilde bier under pres og bestandene har været på tilbagegang igennem over 10 år. Nogle steder i verden er det allerede et problem idet der ikke længere er nok bier til at bestøve frugtplantager.
Nogle af årsagerne til biernes tilbagegang er kendte: snyltende mider. De kan udrydde en hel kube på en sæson og har udviklet resistens mod de kemiske midler som brugtes til at bekæmpe dem med.
Også nogle ukrudtsmidler dræber bier og andre insekter. Roundup fx er i mange lande nu forbudt. Det er både kræftfremkaldende for os og påvirker mange insekter så de mistrives eller dør.
Dyrk derfor dine æbler økologisk. Det er godt for dig selv, for naturen, bierne og for os alle.
Et blomstrende æbletræ i din have vil tiltrække og give næring til bier og andre bestøvende insekter.
Artiklen er udtryk for skribentens personlige indhold og indeholder ikke redaktionelt stof.