verden

Sådan skaber du et bæredygtigt hjem

n14

Klimakrisen er over os, og aldrig har det været mere vigtigt at passe på Jorden. Selvom det til tider synes uoverskueligt, at man som enkeltperson skal gøre en forskel, er det netop dette, vi skal stå sammen om. Der er nemlig rigtig mange steder i hjemmet, man kan passe på miljøet. Læs mere her og få gode råd til, hvordan du ikke belaster miljøet i huset, i haven og med dine køretøjer.

Tænk på miljøet i din indretning

Når du skal indrette dit hjem, er der masser af mulighed for at tænke på miljøet. Restaffald er nemlig en af de helt store syndere. Havene er fyldt til renden med plastic og bliver derfor ikke genanvendt. Det er altså en rigtig god ide at genbruge dine møbler. Måske er du kreativ og kan bruge dem på en ny og spændende måde, så du ikke behøver at smide dem ud.

Hvis du er fast besluttet på at smide dine gamle møbler ud så sørg for, at de får et nyt hjem. Brug lidt energi på at spørge dine venner, om de vil have et brugt møbel. Ellers kan du også forsøge at sælge dem, så dit møbel får et nyt sted at bo i stedet for, at de ender et sted, hvor det potentielt kunne komme til at svine.

Når du genbruger dine møbler, kan du måske sidde tilbage med en følelse af, at der ikke er sket nok nyt. En god ide kan derfor være at peppe sine vægge op med et nyt design af fototapet. Her kan du for eksempel vælge at få et fototapet med verdenskort op at hænge. Du ser rigtig mange verdenskort rundt om i de forskellige hjem, og især verdenskortet som fototapet giver et elegant look til din væg.

klimakrise

Tag ansvar i haven

Hvis du har en have, har du også mulighed for at gøre en stor forskel for miljøet. Her handler det knap så meget om affald, som fører til forurening, men derimod mere om kemikalier, der forurener direkte ned i grundvandet. Det er nemlig ikke kun landmændene, der er skyld i forurening af vores grundvand.

Og selvom de står for en lang større procentdel af forureningen, kan du også komme til at forurene dit drikkevand, hvis ikke du tænker dig om. Hvis du går i haven og bruger gødning, det vil sige nitrat, eller sprøjtegifte, det vil sige pesticider, vil du muligvis forurene grundvandet. For hvis nitraten og pesticiderne ikke bliver nedbrudt i jorden, siver de ned i grundvandet.

Det handler derfor om at tage et ansvarligt valg, når du vælger dine haveprodukter. Ikke kun for dig selv, men for alle dem, der skal drikke af vandet i vandhanen. Det vil sige os alle sammen.

Når du skal finde produkter til haven, skal du altså sikre dig, at de er 100% biosikre, 100% naturlige og 100% nedbrydelige.

Vælg et miljøvenligt køretøj

Et sted, hvor du også virkelig kan gøre en forskel, er ved at tænke på dit køretøj. Bilen er en af de allerstørste syndere, når man taler om CO2 forurening. Og det er faktisk allerede blevet meget lettere at tage et miljøbevidst valg, end det var for 10 år siden. Den dag i dag kan du købe elbiler i samme prisniveau som benzinbiler, og du skal ikke lede længe efter en lader til elbiler.

Faktisk er det muligt at investere i din egen elbil samt lader til elbil (se evt. the charger). På den måde kan du have din egen ladestation hjemme i garagen og på en og samme tid bidrage til en lysere fremtid.

Vi skal alle hjælpes ad, hvis det skal lykkes at overvinde klimakrisen. Alle små tiltag virker.