jernbane

Her er verdens mest bæredygtige motionsform

n14

At holde dig selv sundt kræver en sund livsstil. At holde jordkloden sundt kræver at vi alle har en bæredygtig livsstil. Naturødelæggelse har en lang historie med os mennesker. Selv i stenalderen, med en verdensbefolkning på måske 100.000 mennesker, lykkedes det os at udrydde snesevis af dyrearter.

Det er intet tilfælde, at der i dag hverken findes mammutter, kæmpehjorte, hulebjørn og -løver og urokser. Vi har simpelthen udryddet dem igennem jagt.

Senere har de antikke civilisationer lagt hele landområder øde. Måske er endda Sahara ørkenen menneskeskabt. Mange andre ørkener er det i hvert fald. Både grækerne, egypterne og romerne har ryddet enorme arealer urskov for at bygge skibe, byer og krigsmaskiner. Romerne havde fx gulvvarme i de riges huse, men har også haft et enormt og helt sikkert ikke bæredygtigt energiforbrug.

skov

Så måske kan du forestille dig hvor slemt det kan blive med en verdensbefolkning på 8 milliarder, når et par hudrede tusinde allerede har kunnet gøre så megen ravage?

Bæredygtig fitness?

Yoga er nok den mest bæredygtige form for fitness. Du kan nøjes med dig selv, naturen og lidt yoga tøj. Som du finder her på http://yogatights.dk/

Til sammenligning, har du nogensinde prøvet at se et fitnesscenter med bæredygtigheds briller på? Hvad ser du? En masse mennesker, der sveder og har brug for ekstra ilt. Men de er alle i et lukket område, så luften skal blæses ind og holdes tempereret. Det sker med store klimaanlæg. Der skal også være masser af kunstigt lys, fordi der skal ikke være skarpe skygger. Der står mange maskiner, der rent faktisk producerer energi. Eller nærmere sagt, du gør mens du bruger dem. Men al denne energi ender med at gå til spilde.

Når du træder i pedalerne under spinning, kan du nemt producere op til en Kilowatt! På en time ville det være en kW/t. Det er ikke særligt realistisk, men en tredjedel af en kilowatt time er. Når 30 mennesker træner samtidigt i et fitnesslokal, så producerer de måske 10 kW/t. Det er mere energi end en hel familie kan forbruge på en dag. Denne energi giver ekstra varme, som AC-maskinerne skal knokle ekstra hårde for at komme af med igen.