rismarker

Kom i gang med de små bæredygtige tiltag i hverdagen

n14

Der er aldrig blevet talt så meget om global opvarmning og forurening, som der gør i øjeblikket. Bæredygtighed, veganisme og økologi er kommet på mode og er blevet buzzwords i en moderne hverdag. Og det er der god grund til. Jorden og naturen lider og er begyndt at vise tegn på, at mennesket er nødt til at lægge en drastisk plan for at vende situationen.

Så hvad gør du, hvis du gerne vil blive bedre til at leve bæredygtigt i din hverdag? Du får her en række tips og tricks til en mere miljøvenlig dagligdag – uden at skulle lægge hele dit liv om.

Start blødt ud

Du skulle nødig tabe pusten og give op, før du er kommet rigtigt i gang. Start derfor blødt ud med enkelte tiltag af gangen. Gør dem til en vane, før du supplerer med flere nye tiltag. Lidt har også ret, og det er bedre end ingenting.

Støt den lokale produktion

Køb så vidt muligt råvarer fra dit lokale nærmiljø, så der ikke er tale om varer, som skal flyves tusindvis af kilometer. Det betyder også, at du bør forsøge efter bedste evne at spise sæsonbestemt – det vil sige rodfrugter om vinteren og jordbær om sommeren.

veggies

Overvej dine køb nøje og køb mindre

I stedet for at powershoppe, så tænk over dine køb. Har du virkelig brug for de jeans, er de produceret på hensigtsmæssig vis og så videre. Derudover er der efterhånden ingen grund til ikke at købe vintage eller genbrug i dag – måske lige bortset fra undertøj.

Undgå plastic

Plastic forgår ikke, og verdenshavene og naturen er ved at drukne i plastic. Sørg derfor for at anvende plastic så lidt som muligt. Spar på engangsservicen, sig nej til plasticlåget på din to-go-kaffe eller invester i din egen genanvendelige to-go-kop, som du kan bede baristaerne brygge kaffe i. Vig uden om sugerør i din drink eller juice og tag en mulepose med, når du handler ind. 

Spis flere grøntsager

De fleste er allerede bekendt med den her – grøntsager er meget mere bæredygtige end kød. Kød udleder utroligt meget Co2, men det er svært for de fleste helt at undvære kødet. Prøv i stedet at begrænse det en lille smule og få flere grøntsager på tallerkenen. Det er helt okay at blive ved med at spise kød, så længe du tænker lidt over omfanget. Et lille ekstra tip er, at fisk og kylling udleder mindre Co2 end oksekød og lam.

 

Flyv mindre

Flyvning er en meget stor klimasynder, men det er nu også svært at skulle undvære ferie og rejser til varme og eksotiske destinationer. Alt med måde, og hvis du rejser meget kan du eventuelt overveje blot at skære en enkelt tur fra om året, eller undersøge om der er andre transportmuligheder dertil.

De større tiltag

Der er også visse – og noget større tiltag – du kan foretage dig, som dog også er noget dyrere. Lav for eksempel en energiforbedring af dit hus, skift vinduer, installer sol- og jordvame og så videre. Du kan i et vist omfang få tilskud til disse forbedringer, optage quicklån for resten eller bruge din opsparing.

God fornøjelse med din nye bæredygtige vej.

 


Artiklen er udtryk for skribentens personlige indhold og indeholder ikke redaktionelt stof.